فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سکینه شکوهیان*، مبینا حدادیان، محسن حیدری صفحات 379-398
    زمینه و هدف

    تغییر کمیت و کیفیت پسماند تولیدی در نتیجه رعایت پروتکل های بهداشتی، نتیجه شیوع کووید-19 است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین میزان محصولات حفاظت فردی تولیدی ناشی از رعایت پروتکل های بهداشتی مردم شهر تهران و همچنین آگاهی آنها در مورد مدیریت آن بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در بهار 1399 بر روی 2560 نفر از مردم شهر تهران از طریق پرسشنامه الکترونیک انجام شد. براساس درصد استفاده از ماسک و دستکش، میزان پسماند تولیدی محاسبه و از آزمون های من ویتنی و کروسکال-والیس برای تعین ارتباط بین متغیرها استفاده شد.

    یافته ها:

     ضریب کلی آلفای کرونباخ پرسشنامه برابر با 0/94 و میزان استفاده از ماسک و دستکش برابر با 90/7 و 65/7 درصد بوده است. 70/3 و 52 درصد از جمعیت دو عدد ماسک و یک جفت دستکش در روز استفاده و تعداد ماسک و جفت دستکش آلوده روزانه به ترتیب 14530407 و 5262666 بوده است. آزمون من ویتنی نشان داد که بین جنسیت و وضعیت تاهل با آگاهی از مدیریت پسماندهای تولیدی تفاوت آماری معنی داری وجود دارد (0/001 > p). آزمون کروسکال-والیس نشان داد که بین وضعیت اقتصادی، اشتغال و سطح تحصیلات افراد و آگاهی آنها در مورد مدیریت پسماندهای تولیدی تفاوت معنی داری وجود دارد (0/001 > p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به حجم بالای تولید پسماندهای حفاظت شخصی و عدم آگاهی یک سوم جمعیت شرکت کننده از انتقال ویروس از طریق پسماندهای آلوده، ضروری است که آگاهی بخشی لازم صورت گرفته تا با رعایت آن به قطع زنجیره انتقال ویروس کمک گردد.

    کلیدواژگان: وسایل حفاظت فردی، آگاهی، کووید-19، پروتکل های بهداشتی، تفکیک در مبدا پسماند
  • مسلم دلیری*، غلامعلی جاودان، مسلم شریفی نیا صفحات 399-412
    زمینه و هدف

    حضور ترکیبات فعال دارویی (به ویژه آنتی بیوتیک ها) در طبیعت که از آنها به عنوان آلاینده های نوظهور یاد می شود، برای سلامت جامعه انسانی و محیط زیست بسیار خطرناک است. پساب تصفیه خانه های فاضلاب مهمترین منبع ورود این ترکیبات به طبیعت هستند. متاسفانه پساب فاضلاب شهری بندرعباس تقریبا با حجم L/s 500-700 به محیط زیست دریایی خلیج فارس تخلیه می شود که می تواند یک منبع بالقوه ورود آلودگی ترکیبات دارویی به این اکوسیستم باشد.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر، نمونه های پساب فاضلاب شهری بندرعباس در دو ایستگاه خور گورسوزان و سورو در طول 3 مرحله نمونه برداری بین ماه های دی تا اسفند 1399 تهیه شد و میزان آلودگی بقایای آنتی بیوتیک اریترومایسین موجود در آنها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    آنالیز داده ها نشان داد که متوسط (± حدود اطمینان 95 درصد) غلظت بقایای آنتی بیوتیک اریترومایسین در ایستگاه های سورو و خور گورسوزان به تفکیک μg/L 1/53 ± 16 و μg/L 5/86± 19 بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری با هم نداشتند (0/05< p). همچنین برآورد شد که به طور کلی در پساب خروجی فاضلاب شهر بندرعباس بین μg/L 23/50 - 13/2  بقایای آنتی بیوتیک اریترومایسین وجود دارد (0/05 = α). با احتساب تخلیه حجم بالای پساب فاضلاب بندرعباس به خلیج فارس (L/s 500-700) و همچنین داده های به دست آمده از این تحقیق، نتایج مدل شبیه سازی نشان داد که روزانه L 104 × 5184 فاضلاب شهری بندرعباس به اکوسیستم دریایی خلیج فارس تخلیه می شود که این حجم حاوی g 103×1/02- 103×0/877 بقایای فعال آنتی بیوتیک اریترومایسین است (0/05 = α).

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر اولین گزارش از ورود آلودگی بقایای ترکیبات دارویی به محیط زیست دریایی خلیج فارس از طریق فاضلاب شهری است که با توجه به حجم بالای مقدار تخلیه شده مسیولین اجرایی باید هر چه زودتر تدبیری برای این مساله بیاندیشند.

    کلیدواژگان: آلودگی دریایی، ترکیبات فعال دارویی، آنتی بیوتیک، فاضلاب، خلیج فارس
  • علیرضا رحیمی، نبی شریعتی فر، علی حشمتی* صفحات 413-426
    زمینه و هدف

    آفت کش هایی که در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرند، به دلیل اثرات سوء آنها بر سلامت انسان، نگرانی های زیادی را ایجاد کرده اند. در این پژوهش اثر فرایندهای آب کشی، له کردن، صاف کردن، شفاف سازی با خاک بنتونیت و پاستوریزاسیون بر میزان کاهش حشره کش های دیازینون، اتیون و فوزالون طی تولید آب انگور عسگری مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی: 

    درخت مو انگور در طی سه مرحله رشد یعنی قبل از گل دهی، غوره و حین رسیدن انگور با سم پاشی با سموم فوزالون، دیازینون و اتیون و با غلظت 525، 600 و 750  گرم ماده فعال در هکتار سم پاشی شد. h 24 بعد از آخرین مرحله سم پاشی نمونه انگور چیده شده و در معرض فرایند آب کشی (s 20-30)، له کردن، صاف کردن، شفاف سازی و پاستوریزاسیون قرار گرفت. سپس غلظت باقیمانده آفت کش ها بعد از هر مرحله با دستگاه گاز کروماتوگرافی طیف سنج جرمی/جرمی تعیین شد.

    یافته ها:

     غلظت اولیه دیازینون، اتیون و فوزالون در نمونه انگور به ترتیب 0/640، 0/716 و mg/kg 0/550 بود. میزان کاهش دیازینون، در طی فرایندهای آب کشی، له کردن، صاف کردن، شفاف سازی با خاک بنتونیت و پاستوریزاسیون نسبت به غلظت نمونه اولیه در انگور به ترتیب 25/72، 41/96، 74/54، 90/21 و 100 درصد (باقیمانده یافت نشد)؛ درحالی که این مقادیر برای اتیون به ترتیب 9/78، 28/50، 69/45، 89/38، 96/74 درصد و برای فوزالون 17/32، 28/47، 46/40، 80/25، 93/28 درصد بود. تمامی فرایندها به طور معنی داری باعث کاهش میزان باقیمانده ها شده اند.

    نتیجه گیری: 

    یافته ها نشان داد، فرایندها به طور چشمگیری قادر به کاهش باقیمانده سموم دیازینون، اتیون و فوزالون می شود.

    کلیدواژگان: آفت کش، آلودگی، فراوری، ایمنی انگور، کروماتوگرافی گازی طیف سنج جرمی
  • محمدجواد ذوقی* صفحات 427-446
    زمینه و هدف

    بیشترین رنگ مصرفی در صنایع نساجی رنگ های گروه آزو هستند. مواد رنگی آزو دارای ترکیبات آروماتیک پیچیده، پایداری شیمیایی و زیست تخریب پذیر کم هستند. با توجه به این خواص تصفیه این نوع فاضلاب با روش های مرسوم، استانداردهای زیست محیطی را برآورده نخواهد کرد. فرایند اکسیداسیون پیشرفته بصورت گسترده برای تصفیه مواد آلی از فاضلاب استفاده شده است. در این مطالعه تصفیه رنگزای آزو واکنشی قرمز 195 با فرایند UV/H2O2 و همچنین پارامترهای تاثیرگذار بر این فرایند بررسی می شود.

    روش بررسی

    در این مطالعه، تصفیه رنگ در غلظت آب اکسیژنه، زمان ماند، دما و pH مختلف و در یک راکتور پیوسته دارای لامپ UV انجام شد. دامنه تغییر غلظت آب اکسیژنه، زمان ماند، دما و pH به ترتیب برابر 0 تا 2 درصد، 60 تا min 240، C° 25 تا C° 80 و 3 تا 10 در نظر گرفته شد و تاثیر آنها بر حذف رنگ و COD بوسیله طرح مرکب مرکزی و روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر حذف رنگ و COD غلظت آب اکسیژنه و زمان ماند بود. افزایش زمان ماند و غلظت آب اکسیژنه در فاضلاب ورودی به ترتیب به min 200 و 1/2 درصد سبب افزایش محسوس راندمان فرایند حذف رنگ می شود. افزایش pH سبب افزایش درصد حذف رنگ شد. افزایش دما به C°50 سبب افزایش سرعت فرایند حذف رنگ و COD شد. درحالیکه افزایش دما به C°80 تاثیر منفی بر فرایند داشت. با توجه به نتایج روش سطح پاسخ، مقادیر بهینه پارامترها برای غلظت آب اکسیژنه، زمان ماند، دما و pH به ترتیب برابر 1/28درصد، min 240، C° 49 و 10 بود. در حالت بهینه حداکثر درصد حذف رنگ و COD به ترتیب برابر 98/63 و 87/52 درصد بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج این مطالعه، توانایی فرایند UV/ H2O2 در تجزیه رنگ و COD ناشی رنگزای آزو واکنشی قرمز 195 اثبات شد. بطوری که تقریبا تمام رنگ ناشی از رنگزای آزو در min 209 و 87/52 درصد از COD ناشی از رنگزا در min 240 حذف شد.

    کلیدواژگان: رنگزای آزو، ماورا بنفش، پراکسید هیدروژن، روش سطح پاسخ، بهینه سازی
  • حسن رحمانی*، معصومه کاظمی مشکانی، فائزه عسگری ترازوج صفحات 447-460
    زمینه و هدف

    بیمارستان ها به دلیل داشتن شرایط خاص مرکز انتقال عفونت هستند. جهت کاهش میکروارگانیسم ها از وسایل و محیط اطراف در بیمارستان، روش های ضدعفونی و استریلیزاسیون مناسب مورد نیاز است که استفاده از مواد گندزدا و ضدعفونی کننده را می طلبد. مطالعه حاضر با هدف بررسی انواع مواد گندزدای مورد استفاده در بیمارستان های شهرکاشان انجام شد.

    روش بررسی

    روش مطالعه توصیفی-مقطعی است. بیمارستان های شهر کاشان در سال 1398 به روش تصادفی ساده انتخاب و چک لیست مربوطه تکمیل شد. اطلاعات مورد نیاز با مصاحبه با کارشناس بهداشت محیط و مشاهده بخش های مختلف بیمارستان و بازدید از انبار مواد گندزدا جمع آوری و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    در بیمارستان های مورد بررسی با توجه به نوع خدمات و مقاومت احتمالی میکروارگانیسم ها از انواع خاصی مواد گندزدا استفاده می کنند. آب ژاول و ساپایاست اچ پی بیشترین مواد گندزدای مورد استفاده بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد با توجه به اینکه عمل گندزدایی توسط پرسنل خدمات و کمک بهیاران انجام می شود آگاه سازی هر چه بیشتر آنها در مورد بروز و شیوع عفونت های بیمارستانی، اهمیت، خسارت جانی و مالی ناشی از این بیماری ها و نقش موثر این افراد در حذف مطلوب پاتوژن های محیطی و به دنباله آن کاهش عفونت های بیمارستانی لازم است

    کلیدواژگان: گندزدا، عفونت بیمارستانی، عامل بیماری زا
  • محمدحسین نعمتی* صفحات 461-472
    زمینه و هدف

    آلودگی های زیست محیطی به فلزات سنگین و به تبع آن غذای مردم منجر به بروز خسارت جبران ناپذیری به سلامت انسان ها می شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان غلظت عناصر سنگین مس، روی، سرب و کادمیوم در خون و شیر دام های چراکننده در اطراف شهرک تخصصی روی استان زنجان بود.

    روش بررسی

    تعداد 10 نمونه از خون و شیر دا م های چراکننده در هر یک از چهار جهت جغرافیایی منطقه مورد مطالعه تهیه شد. همچنین به منظور مقایسه وضعیت موجود در منطقه مورد مطالعه با مناطق غیر آلوده، منطقه شاهد (منطقه قره پشتلو) در نظر گرفته شد. برای هضم مواد آلی نمونه ها از روش خاکستر خشک استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که غلظت مس در خون گاو و گوسفند و غلظت سرب در خون گاو در غرب منطقه مورد مطالعه بیشتر از گروه شاهد بود (0/05>p). غلظت عناصر روی و کادمیوم در هیچ یک از نمونه های خون گاو و گوسفند در مناطق جغرافیایی مختلف شهرک تخصصی روی با گروه شاهد تفاوت معنی دار نشان نداد. غلظت مس در شیر گاو و گوسفند به ترتیب در مناطق جنوب و شرق شهرک مورد نظر کمتر از گروه شاهد بود (0/05>p). غلظت عناصر روی و سرب در شیر گوسفندی به ترتیب در مناطق جنوب و غرب شهرک مورد مطالعه بیشتر از شاهد بود (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    به طور کلی نتایج نشان داد که انباشت سرب در شیر گوسفند در منطقه غرب شهرک تخصصی بیشتر از حد مجاز بوده و می تواند سلامتی مصرف کنندگان را به مخاطره اندازد.

    کلیدواژگان: شهرک روی، شیر خام، عناصر سنگین، گاو، گوسفند
  • فرح راشدی، ناهید نویدجوی*، علی احمد آقاپور، مصطفی رحیم نژاد صفحات 473-486
    زمینه و هدف

    پیل سوختی میکروبی (MFC)، یک فناوری نوین و امید بخش بود که با استفاده از توانایی کاتابولیکی میکروارگانیسم ها همزمان با حذف مواد آلی و سایر آلاینده های فاضلاب، انرژی زیستی تولید می کند. از موثرترین عامل بر عملکرد پیل سوختی میکروبی، الکترودها هستند. هدف از این مطالعه، بررسی عملکرد پیل سوختی میکروبی در حذف COD و تولید بیوانرژی از فاضلاب مصنوعی و فاضلاب واقعی نوشابه سازی است.

    روش بررسی

    در این تحقیق پیل سوختی میکروبی دو محفظه ای، با غشای نافیون و کاتد هوادهی شده با استفاده از دو الکترود از جنس نمد کربنی و گرافیت مسطح، توسط فاضلاب مصنوعی با غلظت COD mg/L 5000 و فاضلاب واقعی نوشابه سازی راه اندازی شد. راندمان حذف مواد آلی و حداکثر میزان ولتاژ، شدت توان و جریان تولیدی اندازه گیری و ارزیابی گردید.

    یافته ها: 

    نتایج آزمایشات نشان داد، که حداکثر راندمان حذف COD آندی با فاضلاب مصنوعی، با الکترود نمد کربنی 92 درصد حاصل گردید. هم زمان با عمل تصفیه حداکثر ولتاژ، دانسیته توان و دانسیته جریان تولیدی به ترتیب mV 469، mW/m2  175/28 و mA/m2 855 مشاهده گردید. در راه اندازی راکتور MFC با فاضلاب واقعی نوشابه سازی، حداکثر میزان حذف مواد آلی، تولید ولتاژ، شدت جریان و شدت توان، به ترتیب 85 درصد و mV‏460،‎  mA/m2‎‏635،‎ mW/m2 ‎‏ 91/6 ‏کسب گردید.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد سیستم MFC، توانایی تصفیه فاضلاب نوشابه سازی همزمان با تولید بیوانرژی را دارد. مقایسه یافته ها بیانگر کارایی بالای پیل سوختی میکروبی با استفاده از فاضلاب مصنوعی در تولید بیوالکتریسیته و حذف مواد آلی‏ نسبت به فاضلاب واقعی (نوشابه سازی)‏ بوده، که دلیل آن وجود املاح و سایر آلاینده های مداخله گر در فاضلاب واقعی است.

    کلیدواژگان: فاضلاب نوشابه سازی، پیل سوختی میکروبی، حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، بیوانرژی، تصفیه فاضلاب صنعتی
  • زینب علی زاده، کاووس دیندارلو، محسن حیدری* صفحات 487-498
    زمینه و هدف

    آلودگی فلزات سنگین گرد و غبار ترسیب شونده بر روی سطوح داخلی مدارس ابتدایی ممکن است سلامت دانش آموزان را تحت تاثیر قرار دهد و ریسک بهداشتی این نوع آلودگی باید ارزیابی گردد. بنابراین، اهداف این مطالعه شامل سنجش محتوای فلزات سنگین گرد و غبار ترسیب شونده در محیط داخلی مدارس ابتدایی شهر بندرعباس و ارزیابی ریسک های بهداشتی مربوطه بودند.

    روش بررسی:

     در این مطالعه، نمونه های گرد و غبار ترسیب شونده از سطوح داخلی مدارس ابتدایی شهر بندرعباس جمع آوری شدند. نمونه های گرد و غبار ابتدا با استفاده از محلول aqua regia هضم شدند و سپس محتوای فلزات آنها توسط دستگاه  ICP-OES سنجش شد. برای ارزیابی ریسک بهداشتی منتسب به این آلودگی، دوزهای دریافتی روزانه از مسیرهای بلعیدن، استنشاق و جذب پوستی برآورد گردیدند. سپس ریسک های غیرسرطانزایی و سرطانزایی با درنظر گرفتن دوزهای دریافتی روزانه و فاکتورهای سمیت محاسبه شدند.

    یافته ها:

     متوسط غلظت آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم، نیکل و سرب در گرد و غبار ترسیب شونده به ترتیب برابر mg/kg 5/45، mg/kg 0/58، mg/kg 11/44، mg/kg 69/72، mg/kg 83/95 و mg/kg 66/72 بود. سطح ریسک غیرسرطانزایی برای تمام فلزات کمتر از حد آستانه بود، درحالی که سطح ریسک سرطانزایی آرسنیک (6-10×2/18) فراتر از حد آستانه ارزیابی گردید.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه نشان داد که گرد و غبار ترسیب شونده در مدارس ابتدایی به سطوح مختلفی از فلزات سنگین آلوده است. ارزیابی ریسک بهداشتی نشان داد که تماس با گرد و غبار ترسیب شونده حاوی فلزات سنگین در مدارس ابتدایی بندرعباس ریسک غیرسرطانزایی قابل توجهی ایجاد نمی کند اما ریسک سرطانزایی آرسنیک فراتر از حد آستانه است که باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدارس ابتدایی، گرد و غبار ترسیب شونده، فلزات سنگین، ریسک بهداشتی، بندرعباس
  • مهسا جهانگیری راد*، محمد رفیعی صفحات 499-516
    زمینه و هدف

    خوردگی و رسوبگذاری از جمله شاخص های مهم در ارزیابی کیفی آب است. تحقیق حاضر با هدف بررسی علت رسوبگذاری در شبکه توزیع آب شهر سمنان صورت گرفت.

    روش بررسی

    بدین منظور از 5 نقطه (3 نقطه مخازن ذخیره و 2 نقطه شبکه توزیع) در دو نوبت نمونه برداشت گردید و جهت آنالیزهای فیزیکی-شیمیایی مورد آنالیز قرار گرفت. غلظت آنیون ها و کاتیون های رایج توسط دستگاه کروماتوگرافی یونی (IC) تعیین گردید. رسوب تشکیل شده در شبکه توزیع آب نیز جهت مطالعه ساختار و عناصر اصلی تشکیل دهنده آن توسط دستگاه طیف سنجی فلورسانس پرتوی ایکس (XRF) و طیف سنجی پلاسمای جفت شده القایی (ICP) مورد بررسی قرار گرفت. از شاخص های پایداری نظیر لانژلیه، ریزناز و پتانسیل رسوب کربنات کلسیم جهت بررسی وضعیت خورندگی و رسوبگذاری آب استفاده گردید.

    یافته ها:

     با توجه به نتایج به دست آمده کیفیت اکثر نمونه های برداشت شده از لحاظ فیزیکی-شیمیایی در محدوده مجاز استاندارد 1053 ایران قرار دارد. نتایج همچنان نشان می دهد آب منطقه سختی بالایی دارد. غلظت منیزیم و سولفات نیز در یکی از مخازن بیش از حد مجاز بوده است. نتایج همچنین ساختار اصلی رسوب را کربنات کلسیم (کلسیت) و اکسید سیلیس نشان داد. بر اساس شاخص لانژلیه وضعیت آب رسوبگذار نشان داده شده است؛ همچنین به دلیل بالا بودن میزان سختی در آب و رسوب تشکیل یافته در شبکه توزیع نتایج به دست آمده از شاخص پتانسیل رسوب کربنات کلسیم، آب را به شدت فوق اشباع از لحاظ کربنات کلسیم نشان می دهد. آنالیز تعادل آنیونی و کاتیونی آب نشان دهنده حضور سختی موقت به صورت بی کربنات کلسیم و منیزیم و در مقادیر کمتر سولفات و کلراید منیزیم به صورت سختی دایم است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست، به دلیل سختی کربناته بالا در آب و حضور سیلیس و کلسیت در رسوب جهت جلوگیری از تشکیل رسوب استفاده از فرایند سختی گیری با آهک در pH حدود 10 جهت حذف همزمان کلسیت و سیلیس محلول و کلوییدی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کربنات کلسیم، سیلیس، رسوبگذاری، سختی گیری، شاخص های پایداری آب
  • آزاده توکلی*، آرزو توکلی، معصومه محمدی صفحات 517-532
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا در بیمارستان ها می تواند تهدیدی جدی برای سلامت بیماران، کادر درمان و همراهان باشد و همه گیری کرونا اهمیت توجه به کیفیت هوا را اثبات کرد. پژوهش حاضر تاثیر حضور ملاقات کنندگان در شرایط عادی و اعمال محدودیت های بیمارستانی در زمان پاندمی بر کیفیت هوا و پارامترهای محیطی در یک بیمارستان را مورد ارزیابی قرار داده است.     

    روش بررسی : 

    نمونه برداری از هوای بیمارستان ولی عصر (عج) زنجان در دو مقطع زمانی شهریور 1398 (صبح و ساعات ملاقات) و همزمان با پاندمی در مهرماه 1399 انجام شد. کلیه بخش های داخل بیمارستان و محیط بیرون از نظر آلاینده های هوا (PM2.5، PM10، NO2، SO2، CO2) و پارامترهای محیطی (دما، رطوبت و ترازهای صوتی) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج این پژوهش نشان داد به استثنای سطح ترازهای صوتی، دیگر آلاینده ها در سطح مجاز است. ذرات معلق سایزهای مختلف در هوای بیمارستان دارای همبستگی و اغلب منشاء بیرونی و به واسطه فعالیت های عمرانی وارد می شود ولی دی اکسید نیتروژن وابسته به ترافیک شهری است. ساعات ملاقات با افزایش غلظت ذرات معلق و سطح ترازهای صوتی همراه است. پاندمی به واسطه رعایت پروتکل های بهداشتی در برخی بخش ها و بر روی برخی پارامترها تاثیر مثبت داشته و باعث بهبود کیفیت هوا شده است.

    نتیجه گیری: 

    این پژوهش نشان داد تهویه طبیعی تاثیر مستقیم بر کیفیت هوا در داخل بیمارستان دارد. همچنین پیشنهاد می شود در بخش هایی که بیماران حساس یا نیازمند مراقبت ویژه بستری هستند، محدودیت تردد و ملاقات اعمال شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ساعات ملاقات، همه گیری کرونا، بیمارستان، زنجان
  • زینب موسی نیا، سید حسن موسوی، فرزانه میرزابیاتی، رضا رفیعی* صفحات 533-552
    زمینه و هدف

    برای اینکه برنامه جامع مدیریت پسماند در یک شهر تهیه شود نیاز است که جوانب مختلف شامل شرایط اجتماعی منطقه موردمطالعه، بار محیط زیستی و امکان پذیری اقتصادی سناریوهای مدیریت پسماند برای منطقه، موردبررسی قرار گیرد. رویکرد ارزیابی چرخه زندگی یکی از مهمترین روش های بررسی سناریوهای مدیریت پسماند است. هدف از این پژوهش ایجاد اولین نرم افزار ایرانی جهت سیاهه نویسی چرخه زندگی سامانه مدیریت پسماند بود.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از ارزیابی چرخه زندگی و با هدف ایجاد یک سامانه پشتیبان تصمیم گیری در زمینه مدیریت پسماند پایه گذاری شد. برای این منظور با تکیه بر پایگاه های داده داخلی و خارجی، مدل مدیریت یکپارچه پسماند ایران (IrIWM) توسعه داده شد. به منظور سادگی کاربرد مدل توسط طیف وسیعی از کاربران، این نرم افزار به صورت بصری و در اکسل طراحی شد. جهت آزمون مدل نیز سه سناریو برای شهر کرج موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     IrIWM اولین تلاش برای خودکار نمودن تامین اطلاعات برای فرایند تصمیم گیری در مدیریت پسماند شهری در ایران است. نرم افزار این امکان را به کاربر می دهد تا به آسانی مجموعه گسترده ای از سناریوها را اجرا و شبیه سازی کند. شبیه سازی اصلی سناریوها و محاسبات سیاهه بر عهده نرم افزار بوده و کاربر تنها موظف به واردسازی داده هایی جزیی است. بررسی سناریوی وضع موجود کرج نشان داد که مهمترین منشا آلاینده ها از سامانه مدیریت پسماند این شهر ناشی از مصرف بسیار بالای سوخت ماشین آلات جمع آوری بوده که عمدتا به دلیل بهینه نبودن سامانه جمع آوری پسماند است.

    نتیجه گیری:

     این ابزار به کاربران این امکان را می دهد که در کنار سادگی اجرای مدل، اطلاعات و بررسی های دقیقی از سامانه مدیریت پسماند داشته باشند تا تجزیه و تحلیلی صحیح تر برای سناریوهای مختلف انجام دهند.

    کلیدواژگان: سامانه پشتیبان تصمیم گیری، ارزیابی چرخه زندگی، مدیریت پسماند شهری، مدلسازی، کرج
  • زهرا خبری، فاطمه صادقیان*، فهیمه فقیهی صفحات 553-562
    زمینه و هدف

    دولوچار، خاکستر به جامانده از واکنش زغال سنگ و گندله برای تولید آهن اسفنجی در فرایند احیای مستقیم سنگ آهن به روش زغال پایه است. این پسماند در ایران، به نزدیک ترین محل دفن زباله منتقل شده یا در نزدیک ترین محل به کارخانه دفن می گردد. در حالی که این روش ها به دلیل ریزدانه بودن پسماند و وجود فلزات سنگین در ترکیبش، نگرانی عمده برای محیط زیست محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی روش های استفاده مجدد از دولوچار است تا ضمن حل مشکل آلودگی محیط، به عنوان مواد کمکی در مصارفی مثل راه سازی و تصفیه پساب آلوده استفاده گردد.

    روش بررسی

    بررسی واژه دولوچار در پایگاه های اطلاعاتی MagIran، SID،Science Direct  نشان داد پیشینه طولانی برای استفاده مجدد از آن وجود ندارد. تنها 14 مقاله انگلیسی یافت شد که تمامی آنها در تحقیق به کار رفت؛ بنابراین مقاله حاضر برای نخستین بار به موضوع استفاده مجدد از دولوچار در ایران می پردازد.

    یافته ها: 

    با بررسی و مطالعه پژوهش های پیشین استفاده مجدد از دولوچار در پنج بخش دسته بندی شد. دولوچار در تصفیه فاضلاب (حذف مس، کروم، رنگ، فسفات، نیترات، سورفاکتانت)، حذف کروم از زهاب معادن (بیش از 94 درصد)، استفاده به عنوان گاز سنتز، استفاده به عنوان محیط فیلتر (سه برابر بهتر از فیلتر ماسه ای) و استفاده در ساختمان سازی و راه سازی (جایگزین مواد درشت دانه) به کار می رود.

    نتیجه گیری:

     ظرفیت بالای دولوچار در جذب مواد زاید و تصفیه فاضلاب نشان می دهد ضروری است در ایران نیز به جای دفن یا رها کردن آن در محیط، به استفاده مجدد از آن پرداخت.

    کلیدواژگان: آهن اسفنجی، استفاده مجدد، دولوچار، ضایعات جامد صنعتی
|
  • Sakine Shekoohiyan*, Mobina Hadadian, Mohsen Heidari Pages 379-398
    Background and Objective

     Changes in the quantity and quality of waste produced as a result of compliance with health protocols are the result of the COVID-19 outbreak. The present study aimed to determine the quantity of personal protection equipment produced in Tehran and people’s knowledge of its management.

    Materials and Methods

     The present cross-sectional and descriptive-analytical study was carried out on 2560 participants in Tehran through an online survey in spring 2020. Based on the percentage of using masks and gloves, the amount of produced waste was calculated, and Mann-Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests were run to explore the relationship between the variables.

    Results

     The overall Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was 0.94, and the rate of mask and glove use was 90.7% and 65.7%, respectively. 70.3% and 52% of the population used two masks and one pair of gloves on a daily basis. The number of daily produced masks and pairs of gloves was 14530407 and 5262666, respectively. Mann-Whitney U-test showed a statistically significant difference between gender and marital status with people’s knowledge of waste management (p <0.05). Kruskal-Wallis test showed a significant difference between the economic status and people’s knowledge of separating the produced waste (p <0.05). People with an increasing income tended to separate the waste more.

    Conclusion

     Due to the high volume of personal protective wastes and the lacking knowledge of one-third of the participants about the transmission of the virus through contaminated waste, it is necessary to raise awareness of breaking the virus transmission chain.

    Keywords: Personal protective equipment, Knowledge, COVID-19, Health porotocols, Waste source separation
  • Moslem Daliri*, Gholamali Javdan, Moslem Sharifinia Pages 399-412
    Background and Objective

    As pharmaceutically active compounds (particularly antibiotics) are known emerging contaminants (EC), their occurrence in the environment has high health risks for the living organisms and the public. The effluent of wastewater treatment plants (WWTPs) is the most important source of residues of these compounds in the environment. The urban wastewater of Bandar Abbas is discharged into the marine environment of the Persian Gulf at the rate of 500 to 700 L/s, which could be a potential source of pharmaceutical contamination for the marine ecosystem.

    Materials and Methods

    In this research, two main wastewater discharge stations at Gursuzan and Suru were sampled during three phases between December 2020 to February 2021. The concentration of Erythromycin residues, as the first antibiotic clinically used to treat human infections, was assessed by high performance liquid chromatography (HPLC) method.

    Results

    Data analysis showed that mean (± 95% CI) concentration of Erythromycin in Suru and Gorsuzan stations were 16 ± 1.53 and 19 ± 5.86 μg/L, respectively; which their differences did not differ significantly (p>0.05). Pooled data also indicated that the wastewater discharge contained 13.2 to 23.50 μg/L of Erythromycin (α=0.05). Considering the discharge of high volume of Bandar Abbas wastewater effluent into the Persian Gulf (500-700 L/s) as well as the data obtained from this study, the results of the simulation model showed that 5184×104 L Bandar Abbas municipal wastewater is discharged into the Persian Gulf marine ecosystem daily. This volume contains 0.877×103-1.02×103 g active residues of Erythromycin antibiotic (α=0.05).

    Conclusion

    The present study is the first report of contamination of residues of medicinal compounds into the Marine Environment of the Persian Gulf by urban wastewater. Regarding the high volume of wastewater discharged, which calls for immediate actions to be taken.

    Keywords: Marine pollution, Pharmaceutically active compounds, Antibiotic, Wastewater, Persian Gulf
  • Alireza Rahimi, Nabi Shariatifar, Ali Heshmati* Pages 413-426
    Background and Objective

    The Pesticides used in agriculture have caused great concern due to their adverse effects on human health. In this study, the effect of rinsing, crushing, filtering, clarifying with bentonite and pasteurization on the reduction of diazinon, ethion and phosalone during Asari grape juice was investigated.

    Materials and Methods

    Vineyard was sprayed during three growth stages before flowering, sour grape (ghooreh) and during grape ripening with phosalone, diazinon, ethion and in doses of 525, 600, 750 g of active substance per hectare, respectively. Twenty-four hours after the last spraying step, the grape sample was harvested and exposed to the process of rinsing (20-30 s), crushing, filtering, clarifying and pasteurizing. Then, the pesticides residue concentration was determined after each step by GC-MS/MS.

    Results

    The initial concentrations of diazinon, ethion and phosalone in unprocessed grape samples were 0.640, 0.716 and 0.550 mg/kg, respectively. The reduction values of diazinon during the juicing processes of rinsing, crushing, filtering, clarifying with bentonite and pasteurization, in comparison with the concentration of unprocessed grapes, were 25.72, 41.96, 74.54, 90.21 and 100% (not found), respectively; while these values were 9.78, 28.50, 69.45, 89.38 and 96.74% for ethion and 17.32, 28.47, 46.40, 80.25, 93.28% for phosalone, respectively. All processes significantly reduced insecticides residue.

    Conclusion

    Findings showed that the processes of grape juice production could significantly decrease the diazinon, ethion and phosalone residues.

    Keywords: Pesticide, Contamination, Processing, Grapes safety, Gas chromatography mass spectrometry
  • MohamadJavad Zoqi* Pages 427-446
    Background and Objective

    The most used dyes in textile industries are Azo Group dyes. Azo dyes have complex aromatic compounds, low chemical and biodegradable stability. Due to these properties, treatment of this type of wastewater by conventional methods will not meet environmental standards. The advanced oxidation process has been widely used to treat organic matter from wastewater. In this study, dye purification of azo dye Reactive Red 195 by UV/H2O2 process was investigated. Moreover, the parameters affecting this process have also been determined.

    Materials and Methods

    In this study, dye treatment was conducted in the presence of different concentrations of hydrogen peroxide, and at different retention time, temperature and pH values in a continuous photoreactor equipped with UV lamps. Using central composite design and response surface methodology (RSM), effects of various concentrations of hydrogen peroxide, retention time, temperature, and pH on the color and COD removal were studied in the range of 0–2%, 60-240 min, 25-80 oC, and 3-10, respectively.

    Results

    The results showed that the concentration of hydrogen peroxide and retention time were the most influential parameters on color and COD removal. Color removal significantly enhanced by increasing retention time and H2O2 concentration to 200 min and 1.2%, respectively. pH increase had positive effect on color removal. There were increases in the rate of color and COD removal as the temperature went up to 50 oC. However, temperature of 80 oC negatively impacted AOP process. According to RSM, the optimum factor levels were achieved at 1.28%, 240 min, 49 oC and 10 for concentrations of hydrogen peroxide, reaction time, temperature, and pH, respectively.

    Conclusion

    According to the result, UV/H2O2 proved to be capable of degrading Reactive Red 195. Almost all the azo dye color destroyed after 209 min while 87.52 % of the COD was removed after 240 min of irradiation.

    Keywords: Azo dye, Ultraviolet, hydrogen peroxide, Response surface methodology, Optimization
  • Hasan Rahmani*, Masoumeh Kazemi Mashkani, Faezeh Asgari Tarazoj Pages 447-460
    Background and Objective

    Hospitals are the center of infection transmission due to their special conditions. In order to reduce microorganisms from the equipment and in the hospital environment, disinfection and sterilization methods are required. The aim of this study was to investigate the types of disinfectants used in Kashan hospitals.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, Kashan hospitals were selected in 2019 by simple random sampling and the relevant checklist was completed. The required information was collected and analyzed by interviewing an environmental health expert and observing different parts of the hospital and visiting the disinfectant warehouse.

    Results

    Due to the type of services provided and the possible resistance of the existing microorganisms, the studied hospitals use certain types of disinfectants. Bleach and sayasept- HP were the most widely used disinfectants.

    Conclusion

    The results showed that since the disinfection is performed by service personnel and help of health workers, informing them about the incidence and prevalence of nosocomial infections, loss of life and financial damage caused by these diseases is very important. In addition, the effective roles of these individuals in the optimal elimination of environmental pathogens and consequently the reduction of nosocomial infections are crucial.

    Keywords: Disinfection, Nosocomial infection, Pathogen
  • MohammadHossein Nemati* Pages 461-472
    Background and Objective

    Environmental pollution with heavy metals and consequently their entry into food chains leads to irreparable damage to human health. The aim of this study was to determine the concentration of heavy metals including copper, zinc, lead and cadmium in blood and milk of grazing livestock around Zinc industry in Zanjan province (VSIPZ).

    Materials and Methods

    A total of 10 samples of grazing blood and milk were taken in each of the four geographical directions of the desired location. Also, in order to compare the current situation in the study area with the non-polluted areas, the control area (Qarah Poshtlu area of Zanjan) was considered. Dry ash method was used to digest organic matter.

    Results

    The results showed that the concentration of copper in the blood of cows and sheeps and the concentration of lead in the blood of cows in the west of VSIPZ was higher than the control group (p <0.05). There was no significant difference between the study areas and the control in terms of zinc and cadmium concentration in blood samples. Copper concentrations in cows and sheeps milk were lower than the control group in the southern and eastern regions of the VSIPZ, respectively (p <0.05). Zinc and lead concentrations in sheeps’ milk were higher than the control in the south and west of the VSIPZ, respectively (p <0.05).

    Conclusion

    In general, the results implied that the accumulation of lead in sheeps’ milk in the west of VSIPZ is more than maximum allowable concentration and can endanger the health of consumers.

    Keywords: Zinc industrial park, Raw milk, Heavy metals, Cow, Sheep
  • Farah Rashadi, Nahid Navidjouy*, Ali Ahmad Aghapour, Mostafa Rahimnejad Pages 473-486
    Background and Objective

    Microbial fuel cell (MFC) is a new green technology that uses the catabolic ability of microorganisms to produce bioenergy while simultaneously removing organic matter and other wastewater contaminants. Electrode material is one of the factors affecting the performance of microbial fuel cells. The aim of this study was to investigate the performance of microbial fuel cells in COD removal and bioenergy production from synthetic and real beverage wastewater.

    Materials and Methods

    In this research, a two-chamber microbial fuel cell with Nafion membrane and aerated  cathode was set up using two electrodes made of carbon felt and flat graphite after being contacted by synthetic wastewater with a concentration of COD 5000  mg/L and real beverage wastewater. Organic matter removal efficiency and voltage, power density and maximum current were determine.

    Results

    Experimental results showed that maximum COD removal efficiency of 92 % was achieved in synthetic wastewater and with a carbon felts electrode. In this condition, maximum voltage, power density and output current density of 469 mV, 175.28 mW/m2, and 855 mA/m2, were obtained, respectively. However, by using real industrial wastewater (beverage), maximum removal efficiency of COD, voltage, power density and output current density, related to carbon felt electrodes ‎were obtaines as 84 %, ‎460 mV, 91/65 mW/m2, and 635 mA/m2, respectively.

    Conclusion

    The findings showed that synthetic wastewater outperforms microbial fuel cells in terms of bioelectric production and organic matter removal as compared to real wastewater (beverage). The reason for the decrease in the cell performance might be the presence of solids and other confounding pollutants in real wastewater.

    Keywords: Beverage wastewater, Microbial fuel cell, Chemical oxygen demand removal, Bioenergy, Industrial wastewater treatment
  • Zeinab Alizadeh, Kavoos Dindarloo, Mohsen Heidari* Pages 487-498
    Background and Objective

    Heavy metal (HM) pollution of settled dust on the interior surfaces of elementary schools may affect the health of young students; hence, the health risk of such pollution should be assessed. Therefore, the aims of this study were to measure the content of heavy metals in the settled dust in the indoor of elementary schools in Bandar Abbas and to assess the attributed health risks.

    Materials and Methods

    In this study, dust samples were collected from the interior surfaces of elementary schools in Bandar Abbas. Settled dust samples were digested using aqua regia solution and then their metals contents were measured using ICP-OES. To assess the health risk attributed to this pollution, daily intake doses through ingestion, inhalation and skin absorption routes were estimated. Then, non-carcinogenic and carcinogenic risks were calculated considering the daily intake doses and toxicity factors.

    Results

    The average concentrations of arsenic, cadmium, cobalt, chromium, nickel and lead in settled dust were 5.45, 0.58, 11.44, 69.72, 83.95 and 66.72 mg/kg, respectively. The non-carcinogenic risk level for all metals was below threshold, while the carcinogenic risk level for arsenic (2.18×10-6) exceeded the threshold.

    Conclusion

    This study showed that the settled dust in elementary schools of Bandar Abbas is polluted with various levels of heavy metals. Health risk assessment showed that the exposure to dust containing heavy metals in the elementary schools of Bandar Abbas does not pose significant non-carcinogenic risk, but the carcinogenic risk of As exceeded the threshold limit and should be considered.

    Keywords: Elementary schools, Settled dust, Heavy metals, Health risk, Bandar Abbas
  • Mahsa Jahangiri Rad*, Mohammad Rafiee Pages 499-516
    Background and Objective

    Corrosion and precipitation are important indicators of water quality assessment. The aim of this study was to analyze water stability water in Semnan distribution networks.

    Materials and Methods

    To achieve the purpose, samples were taken from 5 points (3 points of storage tanks and 2 distribution network points) and analyzed for physical-chemical analysis. The concentration of common anions and cations was determined by ion chromatography (IC). The sediment formed in the water distribution network was also investigated for studying its structure and main elements by using X-ray fluorescence spectroscopy (XRF) and induced coupling plasma spectroscopy (ICP). The corrosion and scaling indices, including the Ryznar stability index (RSI), Langelier index (LI), and calcium carbonate precipitation potential (CCPP) were also studied.

    Results

    According to the obtained results, the quality (physically-chemically) of most of the taken samples lies within the permissible limits of Iran's national standard (1053). However, in terms of total harness all sampling point showed values beyond WHO guidelines for drinking water. Magnesium and sulfate concentrations were also exceeded in one of the reservoirs. The results also showed the main sediment structures were calcium carbonate (calcite) and silica oxide. Moreover, According to the results, the average values of LSI and CCPP represented the scaling due to carbonate calcium nature of water. Water stability analysis indicated major roles of calcium and magnesium bicarbonate formation as temporary hardness and minor roles of magnesium sulfate and chloride as permanent hardness.

    Conclusion

    According to the results, to prevent water scaling in pipes it is recommended to use lime softening at pH=10 which not only removes temporary hardness but enhances silicate ions removal by co-precipitation with Mg(OH)2 formed followed by filtration.

    Keywords: Calcium carbonate, Silica, Water scaling, Softening, Water scaling indices
  • Azadeh Tavakoli*, Arezoo Tavakoli, Masoumeh Mohammadi Pages 517-532
    Background and Objective

    Indoor air pollution in hospitals could be a serious health threat to the patients, medical staff, and visitors. In previous studies, the importance of paying attention to air quality during the Coronavirus pandemic has been proven. In this study, the effect of visiters' presence under normal conditions and the imposition of hospital restrictions at the time of pandemic on air quality and environmental parameters in a hospital has been evaluated.

    Materials and Methods

    Air sampling was carried out in Valiasr Hospital of Zanjan in two periods, September 2019 (morning and visiting hours) and during the pandemic in October 2020. All wards inside and the outside of the hospital were examined for air pollutants (PM2.5, PM10, NO2, SO2, CO2) and environmental parameters (temperature, humidity, and sound levels).

    Results

    The results of this study showed that except for the sound levels, other pollutants are at an acceptable level. Particulate matter of different sizes in the air of the hospital has a correlation, often with an external source, and has been imported through construction activitie;. However, nitrogen dioxide concentration is dependent on urban traffic. Visiting hours are associated with an increase in the concentration of particulate matter and the sound levels. The pandemic had a positive effect in some wards, on some parameters and often improved the air quality due to the imposing strict health protocols.

    Conclusion

    This study showed that natural ventilation has a direct effect on the air quality inside of the hospital. It is also suggested that in wards where patients are sensitive or in the need of intensive care, restrictions on commuting and visitation be applied.

    Keywords: Air pollution, Visiting hours, Corona pandemic, Hospital, Zanjan
  • Zeinab Mousania, Seyed Hassan Mousavi, Farzane Mirza Bayati, Reza Rafiee* Pages 533-552
    Background and Objective

    Various aspects including the environmental burdens, social and economic consequences of the waste management(WM) scenarios must be considered to come up with a comprehensive WM plan. Life Cycle Assessment (LCA) approach is a systematic method to quantify the environmental burdens of each WM scenario.

    Materials and Methods

    This study used an LCA approach to develop a decision support system to analyze different scenarios of WM. Local and global databases were used to develop a comprehensive life cycle inventory database. The model comes with a graphical user interface in Persian to make it easier to use by a wide range of customers. Finally, to evaluate the model, three scenarios were assessed in Karaj city, Iran.

    Results

    To the best of our knowledge, this model is the first attempt to automate the process of waste management scenarios evaluation in Iran. The model enables users to easily and quickly simulate a wide range of scenarios. All calculations will be carried out by the software in the background and the user only needs to determine his/her scenario of concern which is very easy owing to the user-friend GUI of the software. The model was evaluated by analyzing the current WM in Karaj. The results showed that the waste collection system is the main source of environmental pollution of the WM in Karaj city due to the inefficient system of the waste collection and poor fleet fuel efficiency.

    Conclusion

    This tool allows users to gather detailed information about the waste management systems. In this way, the user can make informed decisions about the most suitable waste management scenario in a city.

    Keywords: Decision support tool, Life cycle assessment, Municipal solid waste management, Modeling, Karaj
  • Zahra Khebri, Fatemeh Sadeghian*, Fahimeh Faqhihi Pages 553-562
    Background and Objective

    Dolochar is the residual ash from the production of sponge iron in the process of direct reduction of iron ore by the coal-based method. In Iran, this waste is transported to the nearest landfill. However, these methods are a major environmental concern due to the fineness of the waste and the presence of heavy metals in its composition. The aim of the present study is to investigate the methods of reusing dolochar in order to solve the environmental problem and further use it as auxiliary materials in applications such as road construction and wastewater treatment.

    Materials and Methods

    In depth investigation of the word “Dolochar” in Science Direct, SID, and MagIran databases showed that there is no long history of reusing it. Only 14 English articles were found, all of which were used in research; Therefore, the present article deals with the issue of reusing Dolochar in Iran for the first time.

    Results

    By reviewing previous studies, reuse of Dolochar has been classified into five sections. Dolochar use in wastewater treatment (removal of copper, chromium, paint, phosphate, nitrate, surfactant), removal of chromium from mine effluent (more than 94%), as a synthesis gas, as a filter medium (three times better than sand filters) and it is also used in construction and road construction (alternatives to aggregates).

    Conclusion

    The high capacity of Dolochar in waste absorption and wastewater treatment shows that it is necessary to reuse it in Iran instead of burying or leaving it in the environment.

    Keywords: Sponge iron, Reuse, Dolochar, Industrial solid waste